Specerijen en kruiden
Gedroogde kruiden en specerijen blijven heel lang goed als je ze droog en koel opslaat, de kleur kan wel wat veranderen en de intensiteit van de smaak kan wat afnemen. Gemalen gedroogde specerijen zijn 2 tot 4 jaar houdbaar en de gedroogde "groene" kruiden zoals bijvoorbeeld peterselie en basilicum blijven circa 1 tot 3 jaar goed.
Specerijen en kruiden zijn beide plantaardig. Het verschil tussen de twee is niet vastomlijnd. Met kruid wordt meestal verwezen naar een specerij afkomstig van een kleine groene plant. Zulke planten groeien vaker in gematigde klimaten en voornamelijk het bladgroen en stengels worden gebruikt als smaakmaker.
Met specerij wordt meestal verwezen naar een smaakmaker uit andere, voornamelijk tropische klimaten. Van deze planten worden ook de bloemknoppen, meeldraden, zaadjes, vruchten, bast, en wortelstok gebruikt.
Voorbeelden van specerijen zijn:
- Kruidnagel (bloemknop)
- Mosterd (zaad)
- Karwij (zaad)
- Koriander (zaad)
- Peper (vrucht)
- Piment (vrucht)
- Jeneverbes (vrucht)
- Kaneel (bast)
- Gember (wortelstok)
- Geelwortel (wortelstok)
- Basilicum
- Peterselie
- Oregano
- Anijszaad
- Bieslook
- Bonenkruid
- Dilletoppen
- Dragonblad
- Karwijzaad
- Kervelblad