Leren koken met kruiden

Leren koken met kruiden

Hoe kan ik beter leren koken met kruiden?

Het is een vraag die SpicyChef® vaak te horen krijgt. Mensen zien kruiden als hét middel om gerechten op smaak te brengen, en die gedachte is voor een groot gedeelte waar. Toch is het cruciaal om ook veel te werken met zout & peper en elementen zoals soja, vissaus, azijn en met vruchten. Al deze producten kunnen een gerecht smaak geven en kruiden zijn daar maar een onderdeel van. Toch zullen wij in deze blog ingaan op hoe jij kan leren koken met kruiden.

Heb lef!

Veel mensen zijn bang dat ze hun gerecht verknallen wanneer ze voor het eerst met kruiden aan de slag gaan. Een paar korrels kerriepoeder, een paar blaadjes verse basilicum en dat is het. Meer van die kruiden is gevaarlijk, stel je voor dat het mislukt of dat je het gerecht verpest.

Dit is een grote denkfout. Mensen gebruiken vaak eerder te weinig dan te veel kruiden in een gerecht. Het maakt niet uit wanneer je een keer te veel kruiden hebt toegevoegd aan je gerecht. Door een keer eens lekker veel van één type kruid goed te proeven in je gerecht, leer jij wat voor smaak een type kruid jouw gerecht geeft. Die kennis is belangrijk om in de toekomst beter te kunnen koken met kruiden.

'Wanneer jij maar een zeer kleine hoeveelheid kruiden toevoegt aan je gerecht, zal jij nooit leren wat zo’n type kruid nou eigenlijk doet met de smaak van je gerecht.'

Heb dus lef en experimenteer. Doe eens veel Italiaanse kruiden in je gerecht, of een flinke wolk kerriepoeder in je pan. Het maakt niet uit dat het een keer fout gaat, van fouten leer je. Van te weinig kruiden in je gerecht zal je nooit leren wat nou wel en niet lekker is. Je zult namelijk nooit proeven wat die kruiden precies met je gerecht doen.

Een simpele oefening

 Op basis van de bovenstaande tip zou je de komende tijd voor jezelf een oefening kunnen doen. Maak de komende tijd gerechten die jij altijd al maakt en waar jij van weet dat jij deze goed kan bereiden. Er is alleen één verschil, je gaat aan elk gerecht één nieuwe kruidensoort toevoegen.

Omdat jij al deze gerechten al goed kent, leer je veel sneller wat het effect is van een type kruid dan wanneer jij een compleet nieuwe recept in elkaar moet zetten. Op deze manier zal jij makkelijker leren koken met kruiden!

Nog wat belangrijke kennis

Het is belangrijk om te weten wanneer je kruiden precies toevoegt aan een gerecht. Er is namelijk een verschil in de hoeveelheid smaak die elk type kruid zal afgeven. Wanneer je verse kruiden hebt met zachte, weelderige bladeren (denk aan basilicum, peterselie, bieslook of koriander) dan is het de bedoeling om ze toe te voegen net voor het serveren van het gerecht. Op deze manier behouden ze hun smaak en komt de kruid het beste tot zijn recht.

Wanneer je wat hardere kruiden hebt (tijm, salie of rozemarijn), is het het best om deze aan het begin van het koken toe te voegen. Deze kruiden geven vaak een sterke smaak af. Zeer taaie kruiden zoals laurierblad en kruidnagel voeg je vaak toe bij gerechten die voor een lange tijd moeten stoven. Deze worden voor het serveren weer uit het gerecht gehaald. Het duurt even voordat de smaken van deze harde kruiden in je gerecht komen te zitten.

Onthoud dat leren koken met kruiden maar één onderdeel is van goed koken. Een gerecht op smaak brengen heeft ook te maken met structuur, balans qua smaken en het kiezen van de juiste smaakcombinaties.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.